Mondmaskers dragen tijdens de corona periode

Mondmaskers: het nieuwe normaal...

Er is al veel geschreven over het corona virus (Covid-19) en de mondmasker in de pers. En al zeker of een mondmasker nu al dan niet verplicht moet worden in publieke ruimtes.

xenium

Algemeen

Sinds maandag 4 mei 2020 is het verplicht om op het openbaar vervoer (trein, tram, bus, vliegtuig) een mondmasker aan te doen. Daarnaast was het ook altijd aangeraden om een mondmasker aan te doen als de fysieke afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden.

Donderdagavond 9 juli 2020 werd dan uiteindelijk beslist door onze Belgische regering dat het vanaf aanstaande zaterdag (11 juli 2020 dus) verplicht is om een mondmasker aan te doen in de winkels. Ik vind dit een uitstekende zaak.

Ik bescherm jou. Jij beschermt mij.

Ik kocht al vrij snel materiaal om aan de slag te gaan (katoenen stoffen, keperlint aan de lopende meter), maar ik liet alles wat op zijn beloop, tot de lockdown stilletjes aan versoepeld werd.
Het eerste wat ik nog moest bijkopen, was elastiek die op hoge temperaturen kon gewassen worden. Want, de meeste mensen wilden graag een mondmasker met elastieken in plaats van met linten.

Waar kocht ik mijn materialen?

Ik kocht mijn materialen op heel wat verschillende plaatsen.
Zo ben ik een gratis doos stof gaan halen bij Lotte Martens.
Daarnaast kocht ik verschillende katoenen stoffen bij Toverstof in Destelbergen en het keperlint kwam van bij Atelier In ’t Leerke uit Edegem.
Ook kocht ik nog leuke stofjes bij 103 ideetjes uit Gent.
Voor de elastieken plaatste ik terug een bestelling bij Atelier ’t Leer in Edegem.
Sinds kort bestaat er ook filtermateriaal van Vlieseline zelf, namelijk Vlieseline ILC151. Ik gebruikte deze in al de geteste patronen. Deze is niet om in te strijken, maar om in te naaien.

Na verloop van tijd kwamen er ook neusbruggetjes op de markt en ook deze kocht ik bij Atelier ’t Leerke in Edegem en de opstrijkbare neusbruggetjes komen onder andere van bij Huis van Katoen in Aarschot.

Verschillende modellen

Model volgens de FOD

Dit model is ook wel gekend als het mondmasker model met de plooitjes.
Het model van mondmasker is ontworpen door de Federale overheidsdienst en de naaiactie wordt onder meer ondersteund door Lieven Scheire.

Dit model maakte ik als eerste, niet met de lange elastieken, zoals ze hier afgebeeld staan, maar met de linten van elk 50 cm.
Nadien maakte ik deze ook met elastieken rond de oren, zodat je ze gemakkelijk aan en uit kan doen. Ik vond het wel wat lastig rond de oren.
Op de foto zie je de large versie van dit type mondmasker.

Model volgens UZA

Dit model wordt ook wel het eendenbekmodel genoemd.
Het werd ontworpen door het Universitair ziekenhuis Antwerpen.

Dit model werd aangeraden door een naaivriendin van mij. Ze zei me dat dit model beter aansluit bij de neus en dat dit voor brildragers een verbetering zou zijn. Het UZA mondmasker model heeft een naad in het midden lopen.
Op de foto laat ik mijn eerste exemplaar zien dat ik met dit patroon gemaakt heb. Ik koos dadelijk voor een model met elastieken over het hoofd, want dit lijkt me zoveel gemakkelijker, nu we in de winkels en dergelijke een mondmasker moeten aandoen.

ALV mondmasker

Dit mondmasker werd ontworpen door Atelier Liesbeth Verhust. Zij ontwierp dit momdmasker met als basispatroon het FOD model en het UZA model.

Het mondmasker is ontworpen door het beste van verschillende patronen te combineren en te verbeteren.

Liesbeth Verhulst

Ik was wel benieuwd naar dit patroon van mondmasker. Dit was het eerste patroon waarbij aangeraden wordt om elastieken over het hoofd te dragen in plaats van rond de oren.
Het bevat een klein naadje bovenop de neus een naadje onder de kin.

Wat zijn mijn persoonlijke bevindingen?

De mondmaskers waar ik er het meeste van gemaakt heb, zijn de mondmaskers volgens het patroon van de FOD. Deze dragen zeer aangenaam. Het nadeel van dit mondmasker is dat je bril enorm aandampt. Je kan het oplossen door een neusbruggetje tussen de stoffen te naaien. Dit heb ik zelf nog niet gedaan, dus ik kan hier niet veel informatie over geven.
Deze verschuiven ook niet wanneer je praat en blijven dus goed zitten. Dit is zeker een pluspunt.

Het mondmasker van UZA vond ik wat minder goed. Van zodra je begint te praten of eens je mond opendoet, blijft het mondmasker niet goed zitten. Ik ben, volgens mijn persoonlijke indruk, meer bezig met het mondmasker goed te zetten (en mij hieraan te ergeren) dan dat ik beschermd rondloop… Want ja, ook het mondmasker aanraken is eigenlijk niet goed (het virus kan hier al op zitten).

In één van de Facebook groepen waar ik lid van ben, zag ik toevallig een link naar het mondmasker van Liesbeth Verhulst. Zoals ze op haar website vermeld heeft ze het beste van verschillende patronen gecombineerd.
Het ALV mondmasker sluit mooi aan aan de neus, alsook onderaan de kin.
Ze raadt in haar handleiding aan om twee lange stukken elastiek te gebruiken. Eentje van 36 cm voor bovenaan en eentje van 24 cm onderaan. Deze heb ik bij de verschillende mondmaskers gebruikt.

Mijn favoriet? Dat is een moeilijke vraag. Zelf draag ik heel wat het FOD model, maar ik denk dat mijn persoonlijke favoriet toch wel het ALV model is, omdat deze mooi aansluit aan de neus en onder de kin, dus geen vervelend mondmasker aan de ogen.
Als tweede is mijn favoriet het FOD model, gemakkelijk te maken en comfortabel om te dragen.
Het UZA model vind ik het minst aangenaam, omdat deze wat hoger mocht zijn. Zo zou deze mooi blijven zitten als je praat.

Gebruikte materialen

Buitenstof: 103 ideetjes
Binnenstof: lag al een tijdje in mijn kast
Elastiek die je op hoge temperaturen kan wassen: Atelier in’t Leerke
Filtermateriaal Vlieseline ILC151: Atelier in’t Leerke

Gebruikte patronen

 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email