images_itsafit_Its_a_fit_1080_blauw_leger

Coltrui – It’s a fit 1080 voor de vriend

Coltrui – It’s a fit 1080 voor de vriend

De vriend vroeg aan mij of ik een patroon had van een soort coltrui. Het was geen hoodie, maar de coltrui mocht bovenaan niet spannen.

Coltrui – It’s a fit 1080 voor de vriend

De vriend vroeg aan mij of ik een patroon had van een soort coltrui. Het was geen hoodie, maar de coltrui mocht bovenaan niet spannen.

Het mocht geen coltrui zijn zoals Steve Jobs altijd aanhad.
Ik wist direct dat ik op zoek moest gaan naar It’s a fit 1080. Ik had dit patroon nog niet, maar ik vroeg op internet hoeveel stof ik hiervoor zou nodig hebben.
Een lieve dame antwoordde mij, dat ik met 2 meter zeker genoeg zou hebben.

Op het stoffenspektakel in Mechelen vond de vriend een leuke stof en we besloten om 2.50 meter te nemen, zodat ik zeker was.
De volgende dag ging ik het patroon kopen en de resterende accessoires, zoals een koord van 1.50 meter en 2 nestelringetjes.

Ik tekende het patroon op 2 dagen tijd, want die col is echt gigantisch, zeker als je er nog naadwaarde aan moet toevoegen, nergens geen rechte lijn die je mooi kan doortrekken.

Ik maakte deze coltrui tijdens een vrij naaiatelier bij Petra Daniëls van Minini.

Petra zei dat ik best geen nestelgaatjes maak in de trui, wat die ringetjes hebben nogal de neiging om uit tricot te vallen, ondanks dat ik er Vlieseline had tegen gestreken.
Ze stelde voor om met een knoopsgat te werken, maar dit had ik nog nooit gedaan. Dus eerst even een snelcursus knoopsgaten maken.
Ik maakte dan 2 knoopsgaten ongeveer ter hoogte van het merkpunt voor de gaatjes.

Ook deed ik nog een andere aanpassing aan de trui, ik werkte niet met een beleg om een tunnel te maken voor de koord, maar ik stikte een lijn (extra stevig, 3 stiksels naast elkaar) en zo creëerde ik een tunnel voor de koord. De tunnel heeft een breedte van 4 cm, dus ruimte genoeg voor de koord. Dit leek makkelijker.

Als laatste stelde Petra voor om met boordstof te werken om de mouwen en de onderkant mooi af te werken. Ik wist wel niet meer goed hoeveel procent ik van de lengte moest nemen, maar nu weet ik het weer… Je neemt 80% van de lengte (geen naadwaarde toevoegen, boorstof rekt genoeg) en voor volwassenen is het mooi om een boord van 4 cm te hebben, dus als je gaat rekenen: 4 cm * 2 (2 keer omdat de boordstof dubbel geplooid is) + 2 cm (naadwaarde) = 10 cm hoog moet de boordstof zijn.
Ik knipte dus een stuk van de onderkant, om hier onderaan met boordstof te kunnen werken.
Voor de mouwen vroeg ik aan de vriend hoe lang deze moesten zijn en nadien zette ik hier ook de schaar in.

De vriend is heel tevreden van de trui.

Hierbij een foto:

Patroon: It’s a Fit 1080 – trui C
Stof: Van Der Heiden Stoffen

{fastsocialshare}

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email