images_LMV_Chloe

Chloë jas – workshop Marie Karo

Chloë jas – Workshop Marie Karo

Ik volgde gedurende drie weken een workshop bij Marie Karo in Mechelen.

Omdat ik bijna altijd problemen heb met de mouwen, stuurde een van de lieve zussen, Petra, mij een mailtje zodat zij voor mij een nieuwe mouw kon tekenen.

De workshop omvat drie avonden en werd gegeven/begeleid door Eva en haar lieve moeder. Haar zus, Petra kon er helaas niet bij zijn, omdat ze zelf les volgt.

De eerste les werd het patroon overgetekend. De mouw moest ik eigenlijk niet overtekenen, want ze hadden voor mij een nieuwe mouw getekend en ze hadden het origineel nog (blijkbaar heet dit het moederpatroon). De andere zus legde uit hoe deze nieuwe mouw tot stand kwam, maar ik weet dat ik nog veel naailes ga moeten volgen, alvorens ik dit zelf kan.

De andere cursisten kozen ervoor om de mouw te verlengen en twijfelde toch wel wat, want de jas heeft normaal gezien maar een driekwart mouw. Langs de andere kant, als ik een jas aandoe is het om warm te hebben, dus besloot ik om ook voor een lange mouw te gaan.
Om de mouw te verlengen teken je de pijl die de draadrichting (recht van draad) aanduid veel langer. Dan teken je op 10 cm een evenwijdige lijn met de onderkant van de mouw. Op deze lijn knip je dan door en verplaats je dan x aantal cm naar beneden (in mijn geval 14 cm). Dan verbind je de lijnen opnieuw en zo heb je dus een nieuwe mouw.

Voor de aanvang van de tweede les, moest ik nog mijn patroondelen op de stof spelden. Net als ik denk dat ik alles gespeld heb, merk ik dat ik een patroondeel niet aangepast had, gelukkig moest ik deze niet meer helemaal opnieuw tekenen.

In de tweede les werd de stof dan geknipt en werd er tegen het beleg een plakkatoen van Bertero gestreken (het was geen Vlieseline, zoals het meestal is). Nadien werden de zakken aan het voorpand en het rugpand vastgenaaid en de naden werden overlockt. De naden werden dan naar de zak gestreken en vastgestikt met een ‘geleidersvoetje” (de officiële benaming is een randverbindingsvoetje). Dit is echt een handig naaivoetje, moet ik misschien ook wel gaan halen.

De volgende stap was de borstneep stikken. Ik had dit nog maar 2 maal voordien gedaan, eerste keer onder begeleiding en de tweede keer met vallen en opstaan. Nu kreeg ik nog eens begeleiding, maar de borstneep was niet helemaal perfect.

De andere cursisten kozen voor een binnenvoering, dus besloot ik ook maar de jas mooi af te werken met een binnenvoering. Dit patroon moesten we thuis tekenen en ze legden ons heel goed uit hoe dit moest.

In het weekend ging ik dan aan de slag, maar in La Maison Victor van 2014 (waar het oorspronkelijke patroon in staat), stond een iets andere uitleg. Dus ik besloot om even contact met hen op te nemen via e-mail om dit uit te klaren.

Op een halve dag was het voeringpatroon getekend en geknipt.

De dagen voordien naaide ik de mouwen aan het voorpand/rugpand.

Tijdens de laatste workshopavond naaide ik de mouwen aan elkaar, maar de mouwen bleken niet zo goed te zitten, dus werd dit nog aangepast.
Omdat ik er niet in slaagde alles af te krijgen, mocht ik de volgende dag terugkomen en deed nog zoveel mogelijk thuis, wat ging.

De volgende dag heb ik er bijna een hele namiddag gezeten en de jas was goed gevorderd. Enkel moest ik de mouwen en de onderkant omzomen.
Op dit moment moet ik enkel nog de drukknopen aannaaien, maar ben eens aan het kijken of ik ergens mooie drukknopen kan vinden om op te naaien.

Hierbij het afgewerkte resultaat:

Stof: Marie Karo Mechelen
Patroon: La Maison Victor

{fieldgroup 1}

{fastsocialshare}

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email